De geschiedenis van het Schatzoeken

Maak kennis met de grootvader van het schatzoeken. De heer links van je is de heer Heinrich Schliemann. Hij analyseerde en ontleedde de Illias van Homerus om de verloren locatie van Troje in Turkije in 1873 te ontdekken.

De definitie van schatzoeken is tegenwoordig ontwikkeld van archeologisch opgraven van verloren schatten tot het oplossen van een reeks puzzels om een ​​definitief antwoord of beloning te onthullen. Er is een cultactiviteit in Seattle genaamd The Game die een schattenjacht is maar helemaal geen schat heeft – de winnaars, die als eersten een reeks uiteenlopende uitdagingen oplossen, claimen in plaats daarvan niets anders dan opscheppen over mededeelnemers.

Tien jaar later publiceerde Robert Louis Stevenson Treasure Island. De betekenis hiervan is dat het de eerste keer is dat we de verheerlijking van piraten, schatkaarten, begraven schatten en X markeren de plek zien.

Veertig jaar later, in 1922, deed Howard Carter zijn beroemde ontdekkingen in Egypte van het graf van Toetanchamon.

Howard Carter en de sarcofaag van Toetanchamon
(1922), The New York Times

Vooruitgang in de technologie resulteerde veel recenter in nog een paar vondsten, vooral op het gebied van duiken. In 1985 vond Mel Fisher 450 miljoen dollar aan goud en zilver terug op het Spaanse schip Nuestra Senora de Atocha uit 1622. De ontdekking, bestaande uit stukken van acht, smaragden (de bron van de smaragdgroene stad) en sieraden is beter bekend als de Atocha Motherload. Meer dan twee decennia na de dood van Fisher halen ze nog steeds artikelen van de site – tot nu toe hebben ze minder dan de helft van de geregistreerde nuttige lading.

In de zeer recente geschiedenis ontdekte Dave Crisp met behulp van een metaaldetector een schat van 52.000 Romeinse munten in Frome, Somerset. Hij jaagt al meer dan 24 jaar zonder veel succes en ontdekte er in een week tijd twee.

Artikel Treasurehuntdesign.com

Schatgraven is van alle tijden

Archief geeft schatkaart prijs naar mogelijke nazi-schat in Ommeren. Beeld NOS
Buitenlandse media publiceerden de afgelopen week over de ‘schat bij Ommeren’. © beeldbewerking Omroep Gelderland

Aan het begin van elk nieuw jaar worden er in het Nationaal Archief duizenden archiefstukken openbaar gemaakt. En dan worden er bijzondere dingen vrijgegeven. Zo is er een schatkaart ontdekt uit de Tweede Wereldoorlog.

Miljoenen waard

Op de kaart staan aanwijzingen voor een nooit-gevonden schat. Er zouden vier kisten vol waardevolle spullen begraven liggen in het dorp Ommeren. Alles bij elkaar zou het meerdere miljoenen euro’s waard zijn.

Er wordt omschreven dat het gaat om armbanden, horloges, kettingen, munten en diamanten. Dus echt veel.

Nationaal Archief

De buit zou in augustus 1944 bij een bank in Arnhem door Duitse soldaten zijn geroofd. Kisten vol met de dure spullen zouden daarna zijn begraven. Er is al verschillende keren naar gezocht, bijvoorbeeld met een metaaldetector en een deskundige. Maar de schat is nog altijd niet gevonden.

Artikel NOS; Artikel Jeugdjournaal; Artikel omroep Gelderland

Zelf schatzoeken

Zou jezelf ook eens willen schatzoeken… nou dat kan. Misschien heb je er wel eens van gehoord, Geocachen ofwel schatzoeken 2.0.

En niet met een oude verkreukelde schatkaart op pad, maar met een heuse GPS tracker of smartphone op zoek naar de geocache, de schat! Wat de schat is, dat blijft keer op keer een raadsel en dat is nu juist zo leuk aan deze buitensport. Want een buitensport mag het genoemd worden. Uren speuren met je vrienden of familie door de weide omgeving, lange wandelingen maken en struinen door de natuur. Een wandeling met een doel.

Voorbeeld van een verstopte cache

Geocaching is een wereldwijde trend. Geocaching vindt zijn oorsprong in Seattle. En dateert al uit het jaar 2000. Het wordt inmiddels over de gehele wereld gespeeld. In Nederland liggen nu ruim 50.000 caches begraven. Wereldwijd zijn dat er meer dan 2.400.000!!

Bij geocaching ga je op zoek naar een schat die iemand anders heeft verstopt. Dat is vaak een klein bakje of kistje, maar ze zijn er in alle soorten en maten. En vaak gaat het verder dan alleen ‘iets zoeken’. Mysterieuze of uitdagende raadsels en puzzels oplossen zijn vaak vereist om de schat te kunnen vinden. Door het zoeken naar caches kom je op plekken, waar je normaal gewoon voorbij zou lopen. En je kunt het overal doen. Niet alleen in je eigen omgeving, maar ook als je ergens op vakantie bent.