Ben jij ook een liefhebber van Downton Abbey of Upstairs, Downstairs? Dan heb je geluk want volgend jaar staat de Dag van het Kasteel in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen. De dag van het kasteel vind plaats op tweede pinksterdag, 29 mei 2023.
Upstairs/Downstairs
Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!
Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.
In de relaties tussen Upstairs en Downstairs beschrijft Linda Prins, hoe de werkgevers en het personeel met elkaar omgingen. Wat weten we precies over de relaties en hoe weten we dit?
Want hoewel ze vaak onder hetzelfde dak woonden hebben het kasteel personeel en de adellijke familie geen gelijke relatie. De ene partij betaalt namelijk het loon van de ander. Dit zorgt voor een interessante relatie tussen de twee partijen.
Kijk, luister en lees mee en ga op een virtuele tijdreis door de geschiedenis van kastelen en buitenplaatsen en hun bewoners. Meer verhalen over kastelen en zijn bewoners vind je in de verhalenbank.
Meer over het thema van de Dag van het Kasteel vind je hier. En in Trouw stond het volgende artikel: Upstairs, Downstairs in Kasteel de Haar .
In 2016 had Kasteel Duivenvoorde al een Tentoonstelling ‘Upstairs, Downstairs – Het leven op Duivenvoorde rond 1900’.
Adellijke huizen als Duivenvoorde vertellen een verhaal. Een verhaal over het leven upstairs en downstairs van de adellijke bewoners en het dienstdoende personeel. Voor Duivenvoorde zijn dat rond 1900 de families Steengracht en Schimmelpenninck van der Oye. Hun aanwezigheid is nog steeds voelbaar. Net als andere adellijke families genoten zij ’s zomers op hun buiten van de welverdiende rust en het samenzijn met familie en gasten. Om dit allemaal mogelijk te maken was natuurlijk personeel nodig. Zeker op een landgoed. Er moest immers geteeld, gekookt, gechauffeerd en gewassen worden.
Aan de hand van het interieur en de collectie van Duivenvoorde bracht de tentoonstelling Upstairs, downstairs het ‘leven van toen’ tot verbeelding. De tentoonstelling is verweven met de bestaande historische interieurs en maakt integraal onderdeel uit van een bezoek aan Duivenvoorde.
De video hieronder geeft een beeld van de tentoonstelling in 2016.