Het project ‘Het verhaal van mijn dorp’ is een cultuur educatief erfgoed project voor basisscholen in de Achterhoek. Het project is tot stand gekomen in het kader van Gebiedsgericht Cultuurbeleid Achterhoek.
‘Het verhaal van mijn dorp’ geeft leerlingen inzicht in de lokale geschiedenis. Het is een project dat vraag en aanbod samenbrengt: scholen hebben behoefte aan projecten waarmee leerlingen leren over de plaatselijke geschiedenis. De lokale erfgoedinstellingen zoals musea zoeken naar mogelijkheden om het onderwijs te bereiken.
Voor ‘Het verhaal van mijn dorp’ is dit regionaal projectstramien ontwikkeld. Dit stramien kan per gemeente worden aangevuld met componenten die ingaan op de plaatselijke geschiedenis. In totaal zullen er 17 lokale varianten van ‘Het verhaal van mijn dorp’ ontwikkeld worden. Binnen iedere variant staan een historisch thema en een historische hoofdpersoon centraal. Het project richt zich op alle basisscholen in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. De eerste variant voor de gemeente Winterswijk is als leidraad gebruikt bij het ontwikkelen van de varianten voor de overige gemeenten.
De algemene doelstelling is dat de leerlingen zich bewust worden van de geschiedenis van hun eigen woonplaats. De leerlingen voelen zich positief betrokken bij hun woonplaats en zij zijn zich bewust van de doorgaande lijn verleden, heden, toekomst.
Educatie Design heeft voor o.a. Aalten, Borculo, Dinxperlo, Groenlo, ’s Heerenbergh en Zelhem dit project stramien uitgewerkt.